editie 14, 29-08-2003

nieuws
Uitgeverij paste biologieboeken al eerder aan

Door Marian Tjaden
© bionieuws


Uitgeverij Wolters Noordhoff is in overleg met de begeleidingsdienst van reformatorische scholen over een speciale editie van het biologieboek Nectar. Dit wordt gebruikt in de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Het betreft een aanpassing van illustraties bij het hoofdstuk menselijke voortplanting.

Corinne Rodenburg van Wolters Noordhoff: ‘Het gaat om de eerste editie van Nectar die in 2000 is geďntroduceerd. Er wordt door veel scholen mee gewerkt, en de methode wordt over het algemeen zeer gewaardeerd. We kregen de afgelopen jaren alleen signalen van scholen dat sommige ouders de tekeningen over de voortplanting nogal expliciet vonden. Aangezien het toch al de intentie was om deze editie in 2004/2005 te herzien, zijn we nu in overleg met een aantal docenten.’

Waarschijnlijk wordt er een speciale editie van vijfduizend boeken gedrukt. Op reformatorische scholen wordt voortplanting op dezelfde manier behandeld als op andere scholen. De inhoud van de lesstof staat vast en wordt bepaald door het Ministerie van Onderwijs. ‘Informatief gezien is er geen enkel verschil, aldus Rodenburg.’De vraag is of je een natuurgetrouwe tekening plaatst als illustratie, of een meer schematische tekening.’

Overigens is de ophef die afgelopen zomer in de media ontstond over deze speciale editie nogal overdreven, vindt Rodenburg. ‘We hebben in 1998 precies hetzelfde gedaan met Nectar voor de bovenbouw van de middelbare school, daar hebben we nooit iets over gehoord.’ Dat gebeurde nadat de scholen zelf een poging hadden gedaan een eigen biologielesboek te maken. Dat werd door de biologieleraren echter niet accuraat genoeg bevonden.

De uitgeverij heeft nog geen verzoeken gehad van andere groepen in de samenleving om illustraties aan te passen. ‘De gereformeerden zijn goed georganiseerd. Zij hebben een speciale begeleidingsdienst die het lesmateriaal bekijkt’, zegt Rodenburg.

Wolters Noordhoff is met de methode Nectar de tweede uitgeverij van biologie lesmateriaal. Grootste uitgever is Malmberg, hun methode ‘Biologie voor jou’, wordt op de meeste scholen gebruikt.